Kuih Talam




Kuih talam ni memang sedap, lagi pulak kalau buat minum petang. Memang tak gerak la dr meja tuu..tambah ade kopi panas. Halah halahhhhh..!!

Masa penyediaan: 40minit
Hidangan: Loyang 8x8x2 inch
Peralatan:

  • Kuali kukus
  • Measuring cup
  • Whisk



Kuih Talam Pisang

Bahan A (Lapisan bawah)
  • 1 cawan pisang (dilecek)
  • 1/4 gula pasir
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 2 sudu makan tepung kastard
  • 2 cawan santan cair
  • secubit garam
  • Sedikit pewarna kuning
  • Minyak masak


Bahan B (Lapisan atas)
  • 3/4 cawan tepung beras
  • 2 sudu makan tepung ubi
  • 3 cawan santan pekat
  • secubit garam
  • gula secukup rasa hingga naik lemak santan


Cara membuat:
  1. Panaskan periuk kukusan. Sapukan minyak masak dlm loyang saiz 8x8 inch.
  2. Gaulkan semua bahan A kecuali minyak masak. Tuangkan dlm loyang.
  3. Kukus selama 20 minit. Api sederhana.
  4. Gaulkan bahan B, tapiskan ke dlm kuali non-stick. Masak sambil sentiasa kacau hingga naik wap. Senang cite mcm suam2 kuku tu dah boleh angkat laa..
  5. Cakarkan lapisan bawah td dgn garfu. Nak bg senang lekat lapisan atas dgn bawah.
  6. Tuang perlahan-lahan adunan B yg dikacau td ke atas lapisan di dlm loyang. Kukuskan lagi 20 minit.
  7. Sejukkan betul2 sebelum potong kuih. 

TIPS: 
Untk senang potong, guna pisau plastik atau pisau yg dah disapukan minyak.


Senangkan?
Cubalah try..lapisan bawah tu korang boleh je tuka2 dgn bahan lain. Try and error beb! Urge your creative skill..hahaha ;)
Selamat mencuba!









Comments

Popular posts from this blog

Kuih Seri Muka

Officially graduate!

rowing..rowing..rowing!