Kuih Seri Muka




Kuih favret sepanjang zaman, tak lapuk dek hujan tak lekang dek perut yang lapar hehe
Tapi tulah..skrg ni tgah diet kan jd dah jarangggggg sngt buat kuih ni.

Kalau nak cuba, marilah try..dijamin sedapppppppp!!






Utensil:
Loyang 8x8x2 inch
Measuring cup
Whisk

Bahan A

  • 1 1/2 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan cair
  • 1/2 sudu teh garam


Bahan B

  • 2 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan air tapisan pandan
  • 1 sudu teh pewarna hijau
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu makan tepung kastard
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh garam

Cara membuat:
  1. Basuh beras pulut dan rendamkan sebelum dimasak. 
  2. Letakkan sedikit air ke dalam loyang. Takyah bnyk, sikit je..janji plastik x gerak2. Lapikkan dgn plastik lapisan bersaiz 10x10 inch. Sapukan dlm sesudu minyak masak ke atas lapisan td. Jangan risau..plastik tu selamat untk dikukus..
  3. Lepas tu barulah masukkan semua bahan A ke dlm loyang td. Kukus dalam 20 minit. Api wajib besar..kalau x nnti pulut x lembut dan xckup masak. Set timer kalau takut lupa.
  4. Bila timer dah bunyi, ambil sudu leyekkan lapisan pulut tadi. Bg sama rata..nk bg dia mampat je. Tutup kukusan td pulak lepas setiap kali angkat..wajib di lap dgn kain bersih supaya xde air kukusan yg jatuh dlm loyang.
  5. Dalam bekas lain, bancuh bahan B. Masak kejap atas dapur sampai ade ketulan dkt whisk korang. Ade je ketulan tu terus tutup api. Bancuhan td jgn sampai masak. Bg suam2 kuku je..
  6. Barulah tuang atas pulut yg kte kukus td. Pastikan waktu tuang tu, ade lapik dgn sudu bg dia elok je jatuh atas pulut.
  7. Dah siap tuang, kukus lg 20 minit. Sama jugak jgn lupa pasang timer.
  8. Settle 20minit, maka siaplah kuih seri muka korang..tadaaaa! Jgn potong lagi..biar sejuk dulu. Kalau x nnti melekat la dia dkt pisau.

Maka boleh la korang hidangkan dia dgn air kopi secawan..selamat mencuba!!




TIPS:
Beras pulut korang tu, WAJIB rendam sebelum masak. Kurang-kurangnya 4 JAM/SEMALAMAN. Tapi kalau guna beras pulut susu xyah rendam. Boleh terus guna.




Comments

Popular posts from this blog

Officially graduate!

rowing..rowing..rowing!