Kuih Bakar




Kuih bakar ni one of favret kuih aku jugak. Dulu kalau pegi pasar malam, selalu mintak dgn umi. Yg bentuk bunga ade bucu tu..pantang jumpa cmfem mintak punyalah! So, dah makin besar ni teringin nak makan tp harga mahal sngt org skrg jual ish3

So, resipi ni sebenarnya jumpa dkt Instagram. Tengah boring2 scroll ig terjumpa. Try, menjadi lah pulak! Rezeki alhamdulillah. Kita panjangkan pahala tu..jom tgk apa bahan dia..


Kuih Bakar

Masa penyediaan: 45 minit
Cara memasak: Bakar [180 degree]


Bahan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 3 cawan santan 
  • 1 cawan air daun pandan
  • 1 cawan gula
  • 2 sudu besar marjerin
  • secubit garam
  • 2 biji telur
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • Bijan

Cara penyediaan:
  1. Gaulkan semua bahan, masukkan kedalam loyang yg telah di gris. Nak senang lapikkan je dgn baking paper. Takdelah dia lekat dkt loyang nnti. Nak potong pun senang..
  2. Taburkan bijan atas bancuhan tu. Bg lawa kut.
  3. Panaskan oven. Bakar selama 45 minit, suhu 180 degree.
  4. Sejukkan.
  5. Potong dan hidang..


Settle! Makan sampai kenyang.



TIPS: 
Paling elok kalau dapat pakai loyang yg ade bulat dkt tgah tu. Kuih bakar boleh masak sekata. Nak potong pun senang. Sama besar, adil dan saksama..








Comments

Popular posts from this blog

Kuih Seri Muka

Officially graduate!

rowing..rowing..rowing!