Pavlova



Idea & inspirasi pavlova ni bermula dengan kak wani (my favret person =p). Favourite dia tau pavlova ni. Sebab dia sukaaaaa sangat makan pavlova. Terfikir nak buatkan pavlova untk bfday dia nnti. Tapi dah lepas pun birthday dia, 17 julai hari tu. So, kte postpone je untuk next ye! hehe

And for now, kte tulis resipi dulu, 
Nanti lupa jangan kan tahun depan, minggu depan pun belum tentu jadik haha


Pavlova

1st 15 min - 150
60 min -  140


Bahan: 

  • 4 biji putih telur
  • 3/4 gula 
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu teh cuka *optional




Cara-cara:
  1. Pukul putih telur sampai berbuih macam bath tab foam.
  2. Masukkan gula separuh, pukul. Habiskan separuh lagi dan mix sampai lah jadi putih berkilat. Putih berkilat tu adalah meringue [nak tau jadi ke belum, kalau diterbalikkan pun dia tak meleleh. Duduk static je gitu. Okeyh?]
  3. Bila dah jadi meringue tu, masuk esen vanilla + tepung jagung + cuka. Kacau dengan spatula. Kalau takde pakai sudu pun bolehh.
  4. Letak atas dulang pembakar tu, then bakar!
  5. Lepas bakar boleh sapu atas dia whipped cream.
  6. Susun buah atas cream tadi, In my case, it 's more to TABUR haha
  7. Makan la ape tunggu lagii


Nota: pavlova ni kne baked atas dulang dan paling penting open space untk dia meng-crispy kan diri. Boleh tak kalau nak baked je dlm muffin cup? Tak boleh. Tak jadi, dah penah try. Akhirnya jadi kek span je keciwaaaa buah yg sesuai untk tabur atas pavlova [strawberry, kiwi, berries] 


Open space - jd meringue boleh crispy outside and soft like marshmallow inside 




"Yang manis tu awak, yang cantik tu saya!"


Comments

Popular posts from this blog

Kuih Seri Muka

Officially graduate!

rowing..rowing..rowing!