Puding Jagung
Gambar google. Lain kali buat, kte snap ye. |
Sebelum resipi ni hilang dari buku.
Sebelum dia bersemut.
Sebelum dia bersawang,
meh la kte share.
Puding jagung -
1 talam
Bahan:
- 1 tin jagung (cream style)
- 1 tin susu sejat
- 1/2 cwn gula
- 1 cwn tepung kastard
- secubit garam
- 1 tin air suam (pakai tin susu cair)
Cara:
- Campurkan tepung kastard, gula dan garam dlm kuali/periuk.
- Dalam kuali/periuk: tuang susu cair + air suam, kacau jgn bg bergentel dan smpai gula larut.
- Bila gula dah larut, masukkan jagung. Kacau.
- Sebati. Baru hidupkn api kecil.
- Kacau non-stop.
- Bila dia dah berkilat. Maksudnya dia dah masak.
- Tuang dlm loyang.
- Sejukkan.
Hidang!
Paling sedap kalau dpt aiskrim vanila skali.
Rasa diaaa, marbelesss
Comments
Post a Comment