Puding Jagung

Gambar google. Lain kali buat, kte snap ye.

Sebelum resipi ni hilang dari buku.
Sebelum dia bersemut.
Sebelum dia bersawang, 
meh la kte share.

Puding jagung -
1 talam

Bahan:

  • 1 tin jagung (cream style)
  • 1 tin susu sejat
  • 1/2 cwn gula
  • 1 cwn tepung kastard
  • secubit garam
  • 1 tin air suam (pakai tin susu cair)


Cara:

  1. Campurkan tepung kastard, gula dan garam dlm kuali/periuk.
  2. Dalam kuali/periuk: tuang susu cair + air suam, kacau jgn bg bergentel dan smpai gula larut.
  3. Bila gula dah larut, masukkan jagung. Kacau.
  4. Sebati. Baru hidupkn api kecil. 
  5. Kacau non-stop.
  6. Bila dia dah berkilat. Maksudnya dia dah masak.
  7. Tuang dlm loyang. 
  8. Sejukkan. 
Hidang!

Paling sedap kalau dpt aiskrim vanila skali. 
Rasa diaaa, marbelesss




Comments

Popular posts from this blog

Kuih Seri Muka

Officially graduate!

rowing..rowing..rowing!