Carbonara

*Source: Google


Assalamualaikum,
Salam 21 Ramadhan 1434H. Macam mana puasa kita kali ni?
Harapnya lebih baik dr yg lepas. InsyaAllah. :)

Ok, hari ni anis nk share resipi carbonara.
Senang je nk buat carbonara ni rupanya..mula2 tu risau jugak lah.
Takut x sedap, kang xde yg makan pulak. Dah membazir.
Kannnnnnn? Haha

Membazir itukan amalan syaitan.
Tak baik tak baikk..tak mau tak mauu. Hehe

Ok, streeett to da point! ;D



Bahan:

4 ulas bawang putih
2 biji tomato
Daun ketumbar
Daging kisar
2 tin sos carbonara prego
1 paket spaghetti
Lada sulah
Lada Hitam
Garam

Cara-cara:

1. 1st thing first, mestilah sediakan bahan-bahan. Tak gitu? Hehe. Ok, bawang putih dicincang halus, tomato dipotong dadu. Daun ketumbar diracik halus.

2. Tumiskan bawang putih dgn sedikit butter, tumis smpai naik bau. Kemudian masukkan daun ketumbar dgn daging cincang tadi. Tips nk menumis, masa kita tumis tu..boleh masukkan sikit garam. Anis pun xtau la kenapa, petua umi bagi ikut ajelah. Hehe

3. Daging tadi, masukkan sedikit air dan biarkan reneh sekejap.

4. Then, masukkan sos carbonara prego. Untuk setiap 1 tin, masukkan jugak 1 tin air untk bg kuah tu x pekat sangat. Lepastu boleh la masukkan tomato.

5. Tambahkan lada sulah, lada hitam dan garam secukup rasa. Jangan lebih2 pulak, ada yg sakit perut nnt. Naya je. Huhu Biarkan sekejap, pastu boleh la hidangkan dgn spaghetti yg dah direbus td. Wallaaaaa! Siap dihidang, enak dimakan! Hehe


Selamat mencuba dan selamat berpuasa dan selamat hari raya!!
*spaghetti tu ampa pandai2 la rebus no. hehe :p

#komen dari mereka yg makan,
sedaaaaapppppp! Amir siap bertambah2. Haha
Amir is my adik bongsu ye. :)









Comments

Popular posts from this blog

Kuih Seri Muka

Officially graduate!

rowing..rowing..rowing!